The contributing factors for work disincentive resulted from Food Stamp Program: The case of Mongolia
Main Article Content
Abstract
Энэхүү судалгааны ажлын зорилго нь Монгол Улсын Хүнсний талон хөтөлбөр хөдөлмөр эрхлэлтийг урамшуулахад нөлөөлөл бий эсэхийг судлахад оршино. Судалгаанд Хүнсний талон хөтөлбөрийн үр шим хүртэгчид, хөтөлбөрийг хэрэгжүүлэгч засгийн газрын мэргэжилтнүүдтэй ярилцлага хийх замаар анхдагч эх үүсвэрийг цуглуулан чанарын судалгааны аргыг ашигласан.
Судалгаа нь гурван үндсэн сэдвийг хамарсан. Үүнд: Хүнсний талон хөтөлбөр нь уг хөтөлбөрийн үр шим хүртэгчдийг хөдөлмөр эрхлэх сонирхолд сөргөөр нөлөөлж байгаа эсэх, мөн хөдөлмөр эрхлэх сонирхолыг бууруулж буй хүчин зүйлс болон Засгийн газрын зүгээс авч хэрэгжүүлж байгаа арга хэмжээ зэрэг багтаж байна. Хүнсний талон хөтөлбөрт дараах үндсэн сегмент хамрагдаж байгааг судалгааны дүн харуулж байна.
Чадамжгүйн улмаас хөдөлмөр эрхлэх боломжгүй бөгөөд уг хөтөлбөрт хамрагдаж байгаа эмзэг бүлгийн хүмүүс, Хөдөлмөр эрхлэх боломжтой боловч хамруулалтын алдаанаас болж уг хөтөлбөрт хамрагдсан хүмүүс, Ядуурлын шугамнаас доогуур амьдарч байгаа, хөдөлмөр эрхлэх чадвартай боловч уг хөтөлбөрт хамрагдсанаар хөдөлмөр эрхлэх сонирхолгүй байгаа хүмүүс. Хүнсний талон хөтөлбөрт хамрагдаж байгаа нь хүмүүс Засгийн газар болон хандивлагчдийн дэмжлэгээс хараат болох төлөвтэй байна. Энэ байдал нь ядуурлыг бууруулах, амьжиргааг дэмжих тууштай шийдэл биш юм. Иймд энэхүү судалгаа нь хүмүүсийн хөдөлмөр эрхлэхгүй байх сөрөг хандлагыг өөрчлөхөд чиглэсэн хувилбарыг санал болгож байна.
This research is focused on exploring whether the model of Mongolia Food Stamps Program is working the way it is designed for, as positive to work incentive or whether it is creating the work disincentive. The study has employed qualitative research methods utilizing primary data sources by conducting interviews with bene ciaries of Food Stamps Program and Government of cials in charge of the program.
Three main thematic areas have been covered the study including whether Food Stamps Program has work disincentive effects on bene ciaries, the factors contributing to the work disincentives, and Government intervention to reverse the work disincentives effect of the Food Stamps Program.
The research ndings show that there are segments of societies who are vulnerable and covered by the Food Stamps Program but are not expected to work due to their in capabilities, people who are enrolled to the program by error of selection emanating from lack of control, but are able to work for additional income who are affected by the work disincentive effect of the Food Stamps Program, and there are people living under poverty line and eligible to receive Food Stamps Program but are affected by the work disincentive effect of the Food Stamps Program.
Because of Food Stamps Program intervention, people intended to be dependent on support given to them from donors and Government. The dependency syndrome is not sustainable solution for poverty alleviation and wealth creation for citizens. Therefore, the study will offer an alternative which contributes to develop work incentive projects that encourage the citizens to shift their attitude towards productivity.