Бэлчээрийн малын сүүнээс хүүхдийн нэмэлт сүүн тэжээл гарган авах технологийн боломж
DOI:
https://doi.org/10.22353/mjeas.v6i1.9611Keywords:
уураг, тос, лактоз, хүүхдийн сүүн тэжээл, PCAAbstract
Энэхүү судалгааны ажлаар бэлчээрийн малын сүүг ашиглан монгол эхийн сүүний найрлагатай ойролцоо найрлага бүхий хүүхдийн нэмэлт сүүн тэжээлийг гарган авах тохиромжтой нөхцөлийг тогтоолоо. Эхийн сүү нь нялхсын өсөлт хөгжилтөнд шаардлагатай шим тэжээлээ авах хамгийн төгс хүнс юм. Харин нялхсын нэмэлт сүүн тэжээл нь эхийн сүүгээр хооллох боломжгүй нялхаст эхийн сүүнээс авах уураг, нүүрс ус, амин дэмээ хангах боломжийг олгодог. Иймээс монгол эхийн сүүний тос, уураг, лактозын найрлагатай төсөөтэй найрлага бүхий нэмэлт сүүн тэжээл гарган авах боломж байгаа эсэхийг судлах нь бидний ажлын зорилго болсон юм. Ингэхдээ ингэ болон гүүний сүүнд полиханаагүй тосны хүчил өндөр байдаг онцгой шинж чанарыг ашиглан бусад малын тосгүйжүүлсэн сүүгээр баяжуулан сүүн тэжээл гарган авах нь чухал үзүүлэлт болно. Иймд бэлчээрийн малын гаралтай 6 төрлийн 7 сүүний дээж цуглуулж түүхий сүүн дээр биохимийн үзүүлэлтийг тодорхойлж гүү болон ингэний сүүтэй тодорхой харьцаагаар хольсон. Дээжүүдэд PCA аргаар статистик боловсруулалтыг хийсэн. Ингэхэд гүү болон ямааны холимог сүүний тос нь 3 сартай эхийн сүүтэй харин үнээ болон ингэний холимог сүүний тос нь 18 сартай эхийн сүүний тосны агууламжтай ойролцоо болж байгааг туршилтаар тогтоосон.
Downloads
References
Martin CR, Ling PR, , Blackburn GL. Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and
Infant Formula. Nutrients. 2016;8(Suppl. 1,2):1-11.
harding F. Milk Quality.In A Champan and Hall Food science Book. Suppl. 1,2; 1999.
S´anchez-Hern´andez, Silvia, Th´eron, La¨etitia, Jim´enez-Barrios, Pablo, et al. Protein Profile and
Simulated Digestive Behavior of Breast Milk from Overweight and Normal Weight Mothers. Foods.
;10(4).
J AN, B K, K MLD. Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early human
development. 2015;11:629-35.
B K. Human Milk Lipids. Annals of nutrition and metabolism. 2016;69:28-40.
Park YW, Ju´arez M, Ramos M, Haenlein GFW. Physico-chemical characteristics of goat and sheep
milk. Small Ruminant Research. 2007;68(1):88- 113. Special Issue: Goat and Sheep Milk. Available
from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921448806002549.
Hellgren LI, Nordby P. Chapter 17 - Bioactive Lipids in Dairy Fat. In: Watson RR, Collier
RJ, Preedy VR, editors. Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan. Academic Press; 2017. p. 233-7. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128098684000170.
Peng L, Li ZR, Green RS, Holzman IR, Lin J. Butyrate enhances the intestinal barrier by facilitating tight junction assembly via activation of AMP-activated protein kinase in Caco-2 cell monolayers. The Journal of nutrition. 2009;139 9:1619-25.
Eriksen KG, Christensen SH, Lind MV, Michealsen KF. Human milk composition and infant growth. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic. 2018;21:200-6.
Mosca F, L GM. Human milk: composition and health benefits. Pubimed. 2017;39(Suppl. 1,):23-
Arthur PG, Smith M, Hartmann PE. Milk lactose, citrate, and glucose as markers of lactogenesis in
normal and diabetic women. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition,. 1989;4:488-96.
Guo MR. 2 - Biochemistry of human milk. Second edition ed. Guo M, editor. Woodhead Publishing;
Kalyanasundaram S, Narayanan VK, Krishnamurthy K. The role of lactose in milk and an overview of intolerance to lactose. J Pub Health Catalog,. 2021;4:300-1.
https://www.mofa.gov.mn/home;.
Satpal, Pareek K, Neelam3, Bharti P. Plant Based Milk -An Alternative to Nutritional Security. Agrotech today. 2023;1:9-13.
D W, Y Z, X Z, J G, H D, S Z, et al. Yak Milk: Nutritional Value, Functional Activity, and Current Applications. Pubimed. 2023;(Suppl.1,2):1-11.
M G, P M, M B, J A, L P, V G, et al. Changes in the Fatty Acid Composition of Milk of Lipizzaner
Mares during the Lactation Period. Metabolites,. Pubimed. 2022;12:506.
Wei W, Jin Q, Wang X. Human milk fat substitutes: Past achievements and current trends. Progress in Lipid Research. 2019;74:69-86. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782718300249.
E M. Infant milk formula manufacture: process and compositional interactions in high dry matter
wet-mixes. University College Cork. 2015.
I Y, R I, A L, WA K, M N, A I, et al. Characterization and Comparative Evaluation of Milk Protein Variants from Pakistani Dairy Breeds. PMID. 2020;40(1):5.
A GD, R FT. A systematic review and metaanalysis of the nutrient content of preterm and term breast milk. BMC pediatrics. 201;14:216.
С Цэндсүрэн. Мал, амьтдын гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүн боловсруулах технологи. Agricultural University Printing Press; 1998.
L G, L XW, D LC, M Y, S GY, P QJ, et al. Production technology, nutritional, and microbiological investigation of traditionally fermented mare milk (Chigee) from Xilin Gol in China. Food science and nutrition. 2019;8(Suppl. 1):257-64.
Alaoui Ismaili M, Saidi B, Zahar M, Hamama A, Ezzaier R. Composition and microbial quality of raw camel milk produced in Morocco. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2019;18(1):17-21. Available from:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658077X16301886.
Ballard O MA. Human milk composition:nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North
Am. 2013;1:49-74.
A M, S S, A A, M S, G B, M K. Mare’s Milk: Composition, Properties, and Application in Medicine. Arch Razi Inst. 2021;76:1125-35.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Mongolian Journal of Engineering and Applied Sciences

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
