Засагт хан аймгийн Олхонууд гурван хошууны халхчуудын уламжлалт хоол, идээ ундаа (XIX зууны эцэс XX зууны эхэн үе)

Authors

Keywords:

Засагт хан аймаг, Эрдэнэ засгийн хошуу, Баатар засгийн хошуу, Үйзэн засгийн хошуу, уламжлалт хоол, идээ ундаа

Abstract

 

 Энэхүү өгүүлэлд Халхын Засагт хан аймгийн “Олхонууд гурван хошуу” хэмээн нэрлэгдсэн Эрдэнэ засаг, Баатар засаг, Үйзэн засгийн хошууны халхчуудын уламжлалт хоол, идээ ундааны талаар тоймлон өгүүллээ. Халхчуудын эдийн соёлын нэгэн бүрэлдэхүүн хэсэг нь уламжлалт хоол, идээ ундаа билээ. Уламжлалт хоол, идээ ундаа нь байгаль цаг уур, эрхлэх аж ахуйтай нягт уялдаатай. Олхонууд гурван хошууны халхчуудын уламжлалт хоол хүнс, идээ ундааг дотор нь цагаан идээ, махан хоол, холимог хоолны төрлүүд, хоолны хольц буюу ааг амттан, цай ундаа, өдөр тутмын хоол унд, ёслол хүндэтгэлийн хоол унд гэх зэргээр ангилж болох бөгөөд тэд цаг уурын байдлаас хамаарч жилийн дөрвөн улиралд идэх хоол хүнсээ бэлтгэн, боловсруулсаар иржээ.

Downloads

Downloads

Published

2024-12-30

How to Cite

Батмөнх, Б. (2024). Засагт хан аймгийн Олхонууд гурван хошууны халхчуудын уламжлалт хоол, идээ ундаа (XIX зууны эцэс XX зууны эхэн үе). Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 13(2), 133–141. Retrieved from https://journal.num.edu.mn/MJAAE/article/view/9417