"Уул уурхай дахь монгол өвчин" буюу төр хамгийн том дайсан - Ч.Өлзийсайхан,; Д.Ундрах, (Politology, 2024)
While comparing development paths of different states, we are recognizing here a state strucure, political regime and political system are key elements for state decline or rise. Хураангуй: Улс орны хөгжил цэцэглэлт, мандал бадралын шалтгаан төрийн байгуулал, засаглалын хэлбэр, төрийн тогтолцоотой уялдаа холбоотой болохыг хөгжиж дэвжсэн хийгээд авлига, дайн самуун, тогтворгүй байдалд боомилуулсан ядуу буурай улс орнуудын жишээтэй харьцуулан судлах замаар өнөөгийн Монгол орны хөгжлийн гарц, өөрчлөлтийн өнцөг хаана байж болохыг нээн гаргахыг зорьлоо.