ХХ-ХХІ ЗУУНЫ ОРОС, МОНГОЛЫН ХАРИЛЦААНЫ ТҮҮХИЙН ҮЕЧЛЭЛ: МОНГОЛ УЛСЫН ТУСГААР ТОГТНОЛЫН ОЛОЛТ, БЭХЖИЛТ - Б.Эрдэнэбат,; Д. Нарнаа, (Politology, 2023)
Энэхүү "XX-XXI зууны Орос, Монголын харилцааны түүхийн үечлэл. Монгол улсын тусгаар тогтнол" өгүүлэлд мөнхийн хөрш хоёр том гүрэнтэй хил залгаа оршдог Монгол улс түүхийнхээ ээдрээ, нугачаатай үед ОХУ-тай хэрхэн, яаж харилцаж ирсэн. Монголын тусгаар тогтнолд үзүүлсэн Орос-Монголын харилцааны нелее, орчин үеийн Орос, Монголын харилцааны эрх зүйн түвшин. ОХУ нь Монголтой харилцах харилцаандаа ямар чиглэлийг гол болгож байгаа гадаар эрдэмтэн судлаачдын бүтээлүүдэд тулгуурлан танилцуулахыг хичасти болно. Ингэхдээ Орос, Монголын харилцааны түүхэн утамжлалыг үечилж, тухайн үерляд Монгол улс тусгаар тогтнолоо хүлээн зөвшөөрүүлэх. баталгаажуулахаа үүсч байсан түүхэн хүндрэл, саад бэрхшээлүүдийг хэрхэн яаж улетер, дипломат яриа хэлэлцээний шугамаар амжилттай шийдвэрлэсэн болон Орос, Монгол уле харилцаагаа яаж стратегийн түншлэлийн түвшинд хүргэсэн талаар авч үзэхийг зорьсон болно.