КОНЦЕПЦИЯ «МЯГКОЙ СИЛЫ»: ОБЗОР ПОДХОДОВ В ЗАРУБЕЖНОЙ НАУКЕ - А.В. МИХАЛЕВ' (Politology, 2023)
"Зеелен хүчний" үзэл баримтлалын асуудал өнөө хэр нэг мөр томьёологдоогүй ч улстөрийн харилцааны практикт аль эртнээс хэрэгжиж ирсэн түүхтэйг Ази, Европын улс орнуудын улс төрийн бодлогын жишээг үлгэр болгон авч үзжээ. "Зөөлөн хүч" хэмээх нэр томьёог Ж.Най 1990-ээд онд улс төрийн шинжлэх ухааны эргэлтэнд оруулсан хэдий ч түүний үзэл санааны эх суурь Х.Моргентау, К.Кнрорр, Р.Клайн зэрэг барууны судлаачдын бүтээлүүдэд тусгагдсан байдаг байна. "Зөөлөн хүч" нь улс төрийн аливаа том, жижиг зорилгыг хэрэгжүүлэхэд цэрэг зэвсгийн хуч чадалд дулдуйдахаасаа илүүтэй засаглалын материаллаг бус нөөц болох санал, зөвшилцөөнд суурилсан дипломатын бодлого, үндэсний өөрийн ухамсар, засгийн газрын чадамж, үндэсний зан чанар гэх мэт санаа бодолд түшиглэсэн засаглалын аргаар "Шинэ том тоглоомд" стратегийн зорилтуудыг шийдвэрлэх зэвсэг гэж үзэж болно. Ингэхлээр зөөлөн хүч бол явцуу утгаараа соёлын нөлөөлөлтэй төстэй ажгуу. Харин өргөн утгаар нь үзвэл аливаа улс терийн асуудлыг цэрэг, зэвсгийн бус, соёлын болон эдийн засгийн хүчин зүйлсийн тусламжтайгаар энхийн аргаар шийдвэрлэх боломжийг бүрдүүлдэгээрээ онцлог юм. Тиймээс улс төрийн институциуд зөөлөн хүчний бодлогыг хэрэглэх замаар өмнөө тавьсан зорилго, зорилтыг шийдвэрлэхийг хичээх болжээ.