МОНГОЛЫН ОЛОНХГҮЙ ПАРЛАМЕНТЫГ СУДЛАХ ОНОЛ АРГА ЗҮЙН АСУУДАЛД - Ж.ТӨРТОГТОХ; Ц.АЛТАНСҮХ (Politology, 2023)
Товч утга: Манай улс Парламентын засаглалыг төлөвшүүлэн өдгөө зургаан сонгуулийн үр дүнд засгийн газраатайван, үндсэн хуулийн дагуу өөрчлөн сольж ирлээ. Сонгуулийн үр дүнд бий болох олонх нь засгийн газраа байгуулдаг Вестминстер загвартай улс орнуудад парламентын сонгууль аль нэг намыг олонх болгохгүй байх тохиолдол дэлхий нийтэд байдаг. Энэ тохиолдол манай улсын хувьд хоёр дахь удаагаа тохиож байгаа нь энэ цаг үе болоод байна. Ийм тохиолдолтой тулгарсан аль ч орны хувьд Засгийн газрыг байгуулах, тогтвортой, үр өгөөжтэй бодлого зэрэг нь анхаарлын төвд орж байна. Манай энэ удаагийн олонхгүй парламентыг сонгуулийн системийн өөрчлөлттэй холбож болох ч мөн улс төрийн намуудын иргэдээс хүлээх дэмжлэг буурсан, иргэд улс төрийн нам цаашлаад улс төрд итгэх итгэл алдарсан гэх олон үндэслэл бүхий таамаг бас байна. Эдгээрээс үзэхэд манайд олонхгүй парламент тохиох давтамж олшрон ойртох зүй тогтол байхыг үгүйсгэж болохгүй юм. Иймд олонхгүй парламент, түүний үүсэх боломжит нөхцөлийг дурдан дэлхийн улс орнуудад үүссэн тохиолдол зохицуулсан жишигийг харгалзан үзэж өөрийн орны хувьд тогтолцооны сул тал, орчин үеийн улс төрийн институцын хөгжил, эрэлтэд нийцүүлэн боловсронгуй болгох боломжийг арга зүйн хувьд авч үзсэн болно. Abstract: Parliament authority has been developed in Mongolia for 6 years as well as it has been changed in peaceful way by the constitution. In some countries those specific political modeled such as Westminster it happens that usually the party which won the most majority of the vote got power in the parliament. In order to other parties would not able to have much rights in the parliament. This kind of case has been occurred twice in Mongolia. For that case it's important to have a proper political conception to establish a new government. The result of today's less majority of parliament is caused of the vote change as well as support trust, or belief from public has been dropped for political parties. There for it looks like Mongolian parliament with less majority vote there is high rate of reputation of more often. This paper studies the experiences of growth and recovery of other countries on the similar situations that has less majority vote parliament and also the weak side and development of political institutions has been showed by the compared results.