МОНГОЛЫН ТӨРТ ЁСНЫ УЛАМЖЛАЛААС - Ц.Ганболд; Л.ИДЭР (Politology, 2023)
Монголчууд өөрийн анхны төр улсаа байгуулан төр барих үзэл баримтлал, ёс заншил, нийгмийн хэм хэмжээг бий болгон улам төгөлдөржүүлэн бататгаж ирсэн байдаг. Монголын төр барих арга ухааны уламжлал болоод түүний үзэл санааг шинжлэн судлах нь туйлаас чухал юм. Монголын төрийн түүхийн нэг оргил сурвалжийн нэг нь "Дөрвөн төрийн арван буянт номын цагаан түүх" хэмээх хууль цаазын бичиг юм. “Дөрвөн төрийн арван буянт номын цагаан түүх" хэмээх хууль цаазын бичигт төр, шашны харьцаа, хоёр ёсны тухай, төрийн түшмэдийн эрдэм ухаан, цээрлэх, эрхэмлэх зүйл зэргийг заасан нь монгол төрийн ёсонд уламжлагдах учиртай. Краткий обзор: С тех пор, как Монголы создали свою государственость, сформировались их политические нормы, взгляды и традиции улучшались последующее время. Очень важным считается исследование идей, традиций и методов управления государством. Одним иззамечательных источников периода расцвета Монгольского государства является произведение под названием "Дөрвөн төрийн арван буянт номын цагаан түүх" ("Белая история десяти благородных книг четырёх государств"). В этом произведении говориться об отношениях между государством и религией, о двух законах, об образовании, о моральных ценностях государственных чиновников и все это должно сохраниться в традициях монгольской государственности.