ШИНЭ ЭЛИТИЙН ТӨЛӨВШЛИЙН АСУУДАЛ - Ч.Өлзийсайхан, (Politology, 2023)
Улс орны нийгэм, эдийн засгийн амьдралд шийдвэрлэх үүрэг гүйцэтгэж байдаг нийгмийн шилдэг, улирдагч хэсгийнхний үйл ажиллагаа, зорилго чиглэл, амьдарлын хэв маяг, амжилтанд хүрсэн зам, арга хэрэгсэл нь хэзээ ямагт жирийн хүмүүсийн ч, судлаачдын ч сонирхлыг татсаар ирсэн билээ. Нэг үзэл суртлыг тулган хүлээлгэсэн тоталитар дэглэмийн үед элит гэсэн ойлголтыг хүн хүнээ дарлан мөлжих явдлыг зөвтгөсөн хөрөнгөтний нийгмийн зүйл гэж тодорхойлж, түүнийг судлах явдал үндсэндээ боогдмол байдалд явж ирсэн юм. Харин ардчилал бодит зүйл болсны үр дүнд элитийн тухай асуудлыг сонирхон судлах явдал түгээмэл бодит зүйл болсны үр дүнд элитийн тухай асуудалд янз бүрийн байр сууринаас хандаж, санал зөрөлдөөнтэй олон дүгнэлтүүд хийж байдаг болохоор, тэдгээрийг ерөнхийд нь нэгтгэн дүгнэж үзэх нь чухал юм.