Т.ГОББС: ТӨР, ИРГЭНИЙ ХАРИЛЦАА - Ё.Довчин, (Politology, 2023)
Томас Гоббсын улстөрийн гүн ухааны өв санг харилцан адилгүй үнэлх нь бий. Зарим судлаачид түүнийг "Левиафан" зохиолоороо орчин үеийн тоталитаризмын үүдийг нээсэн гэж байхад нөгөө хэсэг нь засаглалын уг чанарыг хүн, хүний мэдрэмжтэй холбон тавьсанаараа либерлизм, ардчиллын суурийн чулууг тавилцсан хэмээн үздэг байна. Гэсэн хэдий ч ямарч атугай хүн, засаглалын хоорондын харилцаа, түүний механзмын тухай Гоббсын гүн ухааны сэтгэмж эргэцүүлэл нь улс төрийн түгээмэл нөхцөл байдлыг гүнзгий шинжлэн судалсны үр дүн байсан нь эргэлзээгүй.