“ПЕРЕСТРОЙКА”-ГИЙН ҮЗЭЛ САНАА МОНГОЛЫН АРДЧИЛСАН ХУВЬСГАЛД НӨЛӨӨЛСӨН НЬ - Д. Наранцэцэг,; М.Шолпан, (Politology, 2023)
Бидний хойд хөрш хуучны Зөвлөлт Холбоот Улс \ЗХУ\ өнөөгийн Оросын Холбооны Улс \ОХУ\ нь манай орны хөгжил дэвшилд ихээхэн үүрэг гүйцэтгэж ирсэн бөгөөд хоёр улсын харилцааны түүхэнд ээдрээтэй асуудлууд байдаг ч гэрэл гэгээтэй, ямагт дурсагдах, үнэлж баршгүй зүйл ч олон бий гэдэгт та бүхэн санал нэгдэх болов уу? Өнөөдрийн толилуулан буй асуудал нь “Перестройка”-гийн үзэл санаа Монголын ардчилсан хувьсгалд хэрхэн нөлөөлсөн тухай хөндөх юм. ЗХУ-д өрнөсөн “Перестройка” нь дотоод хил хязгаараасаа халин гарч, ЗХУ-ын нєлєєний бүсэд хамрагдаж ирсэн социалист орнуудад бүхэлд нь нөлөөлснөөр хэний ч таамаглаж байгаагүй үр дүнд хүргэсний нэгэн тод жишээ нь 1990 оны Монголын ардчилсан хувьсгал юм.