УЛС ТӨРИЙН НАМЫН ХӨГЖЛИЙН ӨНӨӨГИЙН ЧИГ ХАНДЛАГА: БҮХНИЙГ ШҮҮРЭГЧ ӨРГӨН ХҮРЭЭНИЙ НАМААС КАРТЕЛЬ ЗАГВАРТ - Д.Баасансүрэн (Politology, 2023)
The article describes a phenomenon of cartel political parties. The analyses the cause of appearance and specifics characteristics ofpolitical functioningof modern party system. Товч хураангуй: Манай орон олон намын тогтолцоо бүхий хүмүүнлэг ардчилсан нийгэмд шилжээд 27 жил болж байгаа боловч орчин үеийн улс төрийн намын шалгуурыг хангах хэмжээнд төлөвшиж чадаагүй л байна. Монголын улс төрийн намууд хөгжингүй орнуудын улс төрийн намуудын хөгжлөөс даруй 30, 40 жил хоцрогдсон. Гэтэл орчин үед намын уламжлалт хэлбэрүүд үеэ өнгөрөөх болж оронд нь “өргөн хүрээний” нам (catch-all party), “картель” (cartel party) буюу хоршсон намын хэлбэр идэвхтэй гарч ирэн, “намуудын хувьд бүгдийг хамарсан буюу “catch all” юмуу хоршсон намын хэлбэр болох картел загварт шилжих шилжилт эрчимтэй явагдаж байна.