ТөРИйн УЛС ТөРИйн аЛБан ТУШааЛЫн ТОМИЛГООнЫ ХаРЬцУУЛСан СУдаЛГаа - Д.БУМДАРЬ; Э. БАЗАРРАГЧАА (Politology, 2023)
Political system of the appointment is to employ appointees who can implement political policies, being professional and take an ethics pledge. Political appointees are under the authority granted by the state and engraved in the main decision making on behalf of the government. The state positions in a democratic countries are general, although it reflects according to the cultural differences, political systems, public facilities, tradition and innovation as well as features of the country. This article studies the countries’ civil service and political positions and its requirements of political appointments and key criteria. Хураангуй: Улс төрийн албан тушаалын томилгоо бол төрийн бодлогыг тодорхойлж хэрэгжүүлэх чадвартай, мэргэшсэн, өндөр ёс суртахуунтай улс төрчдийг төрийн улс төрийн албан тушаалд сонгож томилох тогтолцоо юм. Төрийн улс төрийн албан тушаал (political appointee) нь хууль, тогтоомжоор олгогдсон эрх мэдлийн хүрээнд төр, засгийн газрыг төлөөлж шийдвэр гаргадаг гол албан тушаал юм. Төрийн улс төрийн албан тушаалыг ойлгох ойлголт нь ардчилсан засаглалтай улс орнуудад ерөнхийдөө нэг агуулгатай боловч улс орон бүрийн соёл, улс төрийн тогтолцоо, төрийн байгууламжын уламжлал, шинэчлэлийг тусгасан харьцангуй онцлогтой байдаг. Энэ өгүүлэлд улс орнууд төрийн улс төрийн албан тушаалд ямар албан тушаалыг хамруулдаг, улс төрийн албан тушаалд ямар шаардлага тавьдаг, улс төрийн томилгоо хийхэд баримталдаг гол гол шалгуурын талаар тойм шинжилгээ хийхийг зорьсон болно.