ЭРдЭС БаЯЛГИйн ТаЛааР ТөРөөС БаРИМТЛаХ БОдЛОГЫГ БОЛОвСРОнГУй БОЛГОХ ЧИГЛЭЛЭЭР ХИйГдЭЖ БайГаа СУдаЛГаанЫ БОЛОн ПРакТИк аЖЛУУдЫн өнөөГИйн БайдаЛ - Ч.ӨЛЗИЙСАЙХАН; С.МӨНХГЭРЭЛ (Politology, 2023)
This research paper describes an overview of government policies of Mongolian mineral resources proper use and for its improvement civil society participation, policies, activities, and study that implementing from international organizations will be described. First of all, research papers of current laws, rules, regulations and policies are integrated here. The study tries to consolidate the findings of domestic and foreign experts or alternative stakeholders on state policies for mineral resources, and on basis of their divergent views gives very different conclusion, or recommendation. It attempts to find ways and outputs to improve state policies on mineral resources. Товч агуулга: Монгол улс дахь эрдэс баялгийг зохистой ашиглах талаар төрөөс баримтлах бодлого, түүнийг сайжруулах чиглэлд төр болон иргэний нийгэм, олон улсын байгууллагуудаас хэрэгжүүлж буй бодлого, үйл ажиллагаа, судалгааны талаар өгүүлнэ. Энэхүү судалгааны ажилд Монгол Улсын эрдэс баялгийн нөөцийг зохистой ашиглах талаар төрөөс баримтлах бодлого, түүнийг сайжруулах чиглэлд төр болон иргэний нийгэм, олон улсын байгууллагуудаас хэрэгжүүлж буй бодлого, үйл ажиллагаа, судалгааг тоймлон өгүүлнэ. Юуны өмнө одоо мөрдөгдөж байгаа хууль, дүрэм, журам, бодлого, судалгааны ажлуудыг нэгтгэж гаргасан. Эрдэс баялгийн талаарх төрийн бодлогын тухай гадаад дотоодын шинжээч болон бусад талуудын дүгнэлтийг нэгтгэн гаргахыг хичээсэн ба тэдний байр суурийн зөрөөтэй байдал нь асуудалд хандахад ихээхэн өөр өөр дүгнэлт, чиглэл зөвөлгөө өгч байдгийг харуулахыг хичээлээ. Эрдэс баялгийн талаарх төрийн бодлогыг сайжруулах арга зам, гарцыг эрж хайх оролдлого хийсэн болно.