МОНГОЛ УЛС ШАНХАЙН ХАМТЫН АЖИЛЛАГААНЫ БАЙГУУЛЛАГЫН ГИШҮҮНЭЭР ЭЛСЭХ ЭСЭХ АСУУДЛЫГ ЭДИЙН ЗАСГИЙН ХАМТЫН АЖИЛЛАГААНЫ АСПЕКТААР ШИНЖЛЭХ НЬ - Д.Ундрах; Д.Ууганжаргал (Politology, 2023)
Зүүн хойд Ази болон Төв Азийн бүс нутагт орших Монгол улс Шанхайн Хамтын Ажиллагааны Байгууллага (ШХАБ)-д 2004 оноос эхлэн ажиглагчийн статустай яриа хэлцэлд идэвхитэй оролцсоор ирсэн. Тус байгууллага нь аюулгүй байдал, цэргийн хамтын ажиллагаа чиглэлд илүү хөгжих төлөвтэй, улс төрийн яриа хэлцэл давамгайлсан бүсийн нутгийн байгууллага болж төлөвших хандлагатай. Монгол улс ШХАБ-д элссэн тохиолдолд худалдаа, хөрөнгө оруулалт, тарифын хөнгөлөлт, тусгайлсан төсөл хөтөлбөрийн хувьд эдийн засгийн ямар үр өгөөжтэй байх нь тодорхойгүй хэвээр байна. Энэхүү судалгааны ажлын дүнд Монгол улс нь ШХАБ-д элсэхгүйгээр ажиглагчийн статусаа хэвээр хадгалах нь тохиромжтой хэмээн үзсэн болно.