ПАРЛАМЕНТЫН ГИШҮҮНЭЭР СОНГОГДОХ ШАЛГУУРЫН АСУУДАЛ - Д.Сүхболд, (Politology, 2023)
Тус өгүүллэгээр парламентын гишүүнээр сонгогдох үндсэн хуулийн болон үндсэн хуулийн бус шалгуурын асуудлыг хөндсөн болно. Тухайлбал үндсэн хуулийн шалгуурууд болох нас, иргэний харьяалал, тухайн сонгуулийн тойрогтоо оршин суух асуудал, сонгох, сонгогдох эрх хязгаарлагдаагүй байх зэрэг шалгуурыг олон улсын туршлагыг үндэслэж авч үзэв. Мөн үндсэн хуулийн бус шалгуур болох парламентын гишүүнээр сонгогдох болон сонгогдсоны дараа хувь хүний зүгээс үүрэг хариуцлагаа ухамсарлаж, гүйцэтгэж буй ажлаасаа сэтгэл ханамж авах байдал, хувийн ашиг сонирхол, амбиц зэрэг нь парламентын гишүүнийг аливаа зүй бус үйлдэл хийхгүй байхад нөлөөлж, гишүүнийг сонгогчидтой нь хэрхэн уялдуулж болох талаар өгүүлэхийг зорив.