СОНИРХЛЫН БҮЛЭГ УЛС ТӨРИЙН БОДЛОГЫН СУБЬЕКТ БОЛОХ НЬ - Г.Цэнд-Аюуш,; Н.Ариунаа, (Politology, 2023)
Аж үйлдвэр хөгжсөн орнуудад аль XIX зууны дунд үеэс л ажилчид, хүн амын янз бүрийн давхрааныхан эрх ашиг, сонирхлоо илэрхийлж, бас хамгаалуулах зорилгоор эвлэлдэн нэгдэж нийтийн сайн сайханы төлөө засгийн газарт янз бүрийн нөлөөллийн арга механизмыг ашиглаж ирсэн түүхтэй. Ардчиллын нөхцөлд төр засгийн инститүци,эрх баригчдын бодлого шийдвэр, үйл ажиллагаанд хяналт тавих, хариуцлага тооцох механизмд иргэнийн нийгмийн оролцооны ач холбогдол улам бүр өссөөр байна. Чухам яагаад хувь хүн, хүмүүсийн нэгдсэн бүлгүүд нийгэмд хуримтлагдаад буй асуудлыг шийдвэрлэхэд оролцох хэрэгцээ шаардлага үүсэв? гэсэн асуултад А.Бентлийн “ сонирхлын бүлгийн” онол хариу өгсөн болно.