Монгол бичгийн сэргэлтийн улс төрийн соёлын өнцгөөс авч үзэхүйд - Ц.Батболд; Н.Хасчулуу (Politology, 2024)
The use of Mongolian Script and political culture have been lost due to the socialist governing that was subjected to political repression of 40s of 20th century. However, The Mongolian Parliamentary Republic was proclaimed, in the beginning of the 20th century, around 1990s and the conscious of tradition have revoked the Mongolian Old Script in order to fit into Political culture that is to approve the independence and national security. Хураангуй: Монголчууд монгол бичгийг дуртайдаа крилл бичгээр сольсон нь үгүй. Харин захиргаадлын засаглалын тогтолцооноос үүдэн Коминтерний шахалтаар өөрсдийн үеийн үед ашиглаж ирсэн хэл соёлын үнэт зүйл болсон үндэсний бичгээ аргагүйн эрхэнд сольсон болно. 1990 оны Монголд өрнөсөн ардчилсан өөрчлөлтийн үр дүнд үндэсний өв соёлоо дээдлэх шудрага ёсны үзэл баримтлал дэлгэрч Монгол эх бичиг, соёлоо сэргээн хэрэглэх ард түмний ухамсар соёл дахин сэргэсэн юм.