1980-1990-ээд оны зааг үеийн Монголын нийгэм-улс төрийн хямрал, түүнийг шийдвэрлэсэн арга, онцлог - С.Базарпүрэв; Г.Туяагэрэл (Politology, 2023)
Товч хураангуй: Улс төрийн төрийн хямрал нь дэлхий нийтийн үзэгдэл юм. Харилцан хамаарал бүхий өнөөгийн ертөнцөд хямралт үзэгдэл нь тодорхой бүс нутаг, улс орны хүрээнээс хальж, дэлхий нийтийн шинжтэй болж хувирах эсвэл дэлхий нийтийг хамарсан хямрал тодорхой улс орны хүрээнд нөлөөлөн өргөжих нь нийтлэг үзэгдэл. Иймд тодорхой бүс нутаг, улс орны хүрээнд илэрч болох улс төрийн хямралт үзэгдэл түүнтэй холбоотой асуудлыг нарийвчлан шинжлэх нь улс төрийн хямрал судлалын тулгамдсан асуудал төдийгүй улс төрийн шинжлэх ухааны хойшлуулшгүй чухал шаардлага даруй мөн. Энэ үүднээс үзвэл Монгол дахь улс төрийн хямралын асуудал нь Монголын улс төр шинжлэлийн онол, практикийн ач холбогдол бүхий асуудал болох нь илэрхий юм. ABSTRACT This paper is an analysis of the Mongolian socio-political crisis and it’s reason, consequences. It focuses on a 1980-1990’s political condition. Any decision is made by a government that has owned whole social information. Although Mongolia involved in democratic current from 1992, Mongolian political system has long history. So in this article I try to reveal socio-economic situation of 1980-1990.