Үндэстэн ба үндэсний ухамсрын сэргэн мандалт - М.Мөнхзул (Politology, 2023)
Сүүлийн үед олон үндэстэн эдийн засаг, нийгэм-соёлын талаар шинэчлэгдэх замд орж байгаагийн улмаас үндэстний амьдрал, оюуны соёл болон бас үндэстэн хоорондын харилцааны соёл маш ихээр өөрчлөгдөж байна. Ардчилал ил тод байдал хоёр үндэсний ухамсрын өсөлт, зан суртахууны сэргэлт, үндэстний оюун санааны сэргэлтийн үндэс болж байна. Улс төрийн шинэ ухамсар, батжиж, үндэсний ухамсар хөгжиж байгаа өнөөгийн төвөгтэй нөхцөлд олон эрдэмтэн “үндэстний амьдрал, үндэстэн хоорондын харилцан нөлөөлөх явдлыг шинэ өндөр түвшинд сэтгэх бололцоотой болгохуйц шинэ үндэстний үзэл санааг төлөвшүүлэх оролдлого хийж байна” РЕЗЮМЕ Национальный оптимизм насильственно высланных народов опирался на многие факторы. Одним из них была национальная идея, концепция которой прошла в своем развитии длительный и сложный путь и нашла свое проявление в народных традициях и обычаях. Они тоже сыграли свою определенную роль в процессе выживания наказанных людей. Народные традиции и обычаи – это связующие духовно-нравственные нити между поколениями нации, и они, безусловно, влияли на национальный оптимизм ссыльных народов, которые как могли, помогали друг другу, выручали из беды, вместе строили жилища, объединяя усилия в быту, поддерживали добрым словом и советом оступившихся, отчаявшихся. Это тоже послужило одной из причин выживания нации, не позволив ей раствориться в другой. Познание социального феномена национального оптимизма и национальной идеи, как и познание природы, бесконечно.