ОЛОН УЛСЫН ХАРИЛЦААНЫ ОНОЛЫН СУРГУУЛЬ, ШИНЭ ЧИГ ХАНДЛАГА - Д.Цолмон; А.Амарсанаа (Politology, 2023)
Хүйтэн дайны төгсгөл, ЗХУ, социалист системийн задрал, Югославын сарнин бутрал зэрэг нь гэнэтийн бөгөөд санамсаргүй үйл явдал болсон мэт боловч түүний уг сурвалж нь эдийн засаг, улс төр, үзэл суртал, үндэсний онцлог, ашиг сонирхолтой холбоотой эрт орой нэгэн цагт дэлгэрэн гарч ирэх магадлалтай байсны нотолгоо мөн. Томоохон стратегич, өрнөдийн зарим онолчид коммунизм явуургүй гэдгийг сануулсаар л байсан. Эдгээр үйл явдлын цаг хугацааг урьдчилан тааж эс чадсан олон улсын харилцааны онолын үндсэн сургуулиудад эрдэмтэн, судлаачид эрс шүүмжлэлтэй хандах болж онолын үндсэн сургуулиудад эрдэмтэн, судлаачид эрс шүүмжлэлтэй хандах болж онолын суурь судалгаа, үндсэн ойлголтууд, аргазүй, онтолог, эпистемологи зэргийг эргэн харах ёстой гэсэн хандлага түгээмэлжив.