ДЭВИД ИСТОНЫ УЛС ТӨРИЙН СИСТЕМИЙН ОНОЛ - С.Базарпүрэв (Politology, 2023)
Нийгмийн улс төрийн амьдралыг тогтвож шинжлэн, улс төрийн системийн онолыг боловсруулан, түүний үйл ажиллагааны зарчмыг тайлбарлан хялбарчилсан загварыг бүтээсэн судлаач бол америк-канадын эрдэмтэн Дэвид Истон юм. <<Улс төрийн систем>>, <<Улс төр шинжлэлийн хүрээ>>, <<Улс төрийн амьдралыг системтай судлах нь>> хэмээх гол бүтээлдээ улс төрийн системтэй судлах аргуудын тухай үзэл бодлоо тусгажээ. Хэдийгээр дээрх бүтээлүүд нь он цагийн хувьд ялгаатай ч нэг үзэл бодлыг номлосноороо нийтлэг юм.