УЛС ТӨРИЙН УХАМСРЫН ТӨЛӨВШЛИЙН АСУУДАЛД - Г.Цэнд-Аюуш (Politology, 2023)
Даяарчлал дангааршлаар агуулга нь тодорхойлогдож байгаа түүхэн хөгжлийн шинэ зуун-XXI зуунд монгол түмний үндэсний улс төрийн ухамсар бидэнд онцгой чухал үүрэгтэй гэдэгт монгол хүн бүхэн санал нэгтэй байх нь хэн бүхэнд ойлгомжтой. Учир юун гэвэл монгол түмний үндэс угсаа, эх нутаг, соёл уламжлал, үнэт зүйлс, шүтлэг бишрэл, төрөө дээдлэх ёсон гэх мэт бүгд үндэстний өөрийн ухамсар хэмээх ойлголтоор илэрхийлэгдэн ирж байсныг судлаачид хүлээн зөвшөөрдөг! Аливаа үндэстэн бүрэлдэн төлөвших үйл явц хэд хэдэн үндсэн шинжийг агуулах бөгөөд түүнд хамгийн гол хоёр хүчин зүйл гол байр эзэлдгийг олонхи орны судлаачид тогтоосон байдаг.