ҮНДЭСНИЙ УХАМСАР БОЛОН ҮНДЭСНИЙ ҮЗЭЛ СУРТЛЫН ХЯМРАЛ - М.МӨНХЗУЛ (Politology, 2023)
Однако нынешняя смена идеологических форм очевидным образом затянулась. Национальные вера и разум никак не могут найти друг друга, не могут нащупать общую платформу, общее актуальное время, общие точки новой цивилизационной кристаллизации. Национальное бытие словно распалось на множество фрагментов из разных отрезков национальной истории, разных форм национальной государственности и национально-исторического самосознания. Национальный разум, находясь в полной идеологической растерянности, кажется, уже вообще перестал что-либо понимать и готов снять с себя всякую историческую ответственность за идеологическое самоопределение нации, подчинившись идеологическому хаосу как объективно неизбежному и естественному состоянию общества постмодерна. При этом политика деидеологизации, целенаправленно осуществляемая через СМИ, многократно усиливает идеологическую апатию общества, на корню уничтожая всякие положительные тенденции к его гражданской самоорганизации. В итоге национальное самосознание превратилось в пеструю идеологическую эклектику, лишенную целостного смысла и единой исторической логики. Товч хураангуй: Үндэсний ухамсрын судалгаа нь гол төлөв тухайн улсын түүхийн баримт нотолгоон дээр суурилан хийгддэг байна Учир нь үндэсний ухамсрыг судлах асуудал нь бусад улс үндэстнүүдийн түүхэн туршлагыг авч үзэх асуудлуудыг тойрон өнгөрөх ёсгүй. үзэл суртлыг албан байдлаар үгүйсгэж байгаа нь либерализм нь өөрөө албан бус “идеологи” болж байгаа юм. Энэ нөхцөл байдал маань эргээд төрийн үзэл суртлын асуудлыг илүү нарийн авч үзэх байдлаар хөндөх болж байна. Үзэл суртлын тодорхойгүй байдлын хоёр дахь туйл нь үндэсний ухамсрын асуудал юм. Үзэл суртал ба үндэсний ухамсрыг нэг талаасаа хоорондоо ижил ойлголт мэт хүлээн авах аль эсвэл тэр өөр эсрэг тэсрэг категори хэмээн ойлгож байгаагаас дээрх тодорхойгүй байдал даамжирч, үзэл суртал ба үндэсний ухамсрын нийгмийн статусыг тодорхойлох, мөн улс төрийн холбогдох арга барилуудыг боловсруулахад нэмэлт ээдрээг үүсгэж байгаа юм.