ҮНДЭСНИЙ ӨӨРИЙН УХАМСРЫГ СУДЛАХ ОНОЛ АРГА ЗҮЙН ЯЛГААТАЙ БАЙДЛУУД - М.Мөнхзул (Politology, 2023)
Үндэсний өөрийн ухамсарт тухайн ард түмний өнгөрсөн түүх, хэл, соёл, түүний дотор уламжлал, ёс зүйн дүрмүүд, мөн угсаатны өөрийн ухамсар илүү холбоотой байдаг. Үндэстэн нь угсаатнаас илүү нийгмийн дээд хэлбэр боловч үүнээс өөр үзэл хандлагууд байна. Үүний шалтгаан нь примордаль хандлагын хүрээнд тухайн ард түмэн гэхээс илүүтэй нийгмийн элитүүдээр илэрхийлэгддэг тул үндэсний өөрийн ухамсрыг ярих боломжгүй юм. Үндэсний өөрийн ухамсрыг угсаатны өөрийн ухамсрын шинж чанараар тодорхойлно.