PET/CT ОНОШИЛГООНЫ ҮЕИЙН ЦАЦРАГИЙН ХАМГААЛАЛТ, ТУНГИЙН ТООЦООЛОЛ - tsengel, ganzul; Одсүрэн, М.; Болортуяа, Д. (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2024)
Энэхүү ажилд дүрс оношилгооны PET/CT төхөөрөмж шинээр суурилуулах байгууламжийн оношилгооны үеийн цацрагийн хамгаалалт, тунгийн тооцооллыг аналитик томьёо болон PHITS код ашиглан харьцуулан судлав. Судалгаагаар 444 МБк цацраг идэвхтэй фтордеоксиглюкоз (18FDG) цэгэн үүсгүүрийг 17 см зузаан бетон ханатай өрөөнд байрлуулан загварчилж тунгийн чадлыг тооцоолоход хяналттай бүсэд зөвшөөрөгдөх тунгийн хязгаараас хэтрээгүй, харин хяналтгүй бүсэд 2.7 дахин их байв. Хяналтгүй бүсийн орчны цацрагийн хамгаалалтыг сайжруулахын тулд хананд нэмэлтээр 7 мм хар тугалга [English] In this study, radiation shielding and dose calculations for facility installing new PET/CT imaging equipment were compared using analytical formulas and the PHITS code. Calculated the dose rate by placing a 444 MBq radioactive 18FDG point source in a room with 17 cm thick concrete walls. While the dose remained within permissible limits in the controlled area, it was 2.7 times higher in the uncontrolled area. To enhance radiation shielding in the uncontrolled zone, an additional 7 mm of lead was estimated to be necessary for the walls.