Хаягдал NiMH батарейн электродоос гарган авсан нунтаг никел (Ni)-ийн цахилгаан химийн шинж чанарын судалгаа - batsukh, ikhbayar; L, Sarantuya; N, Togtokh; Б, Ану; Г, Сэвжидсүрэн (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2024)
Энэхүү судалгааны ажилаар нунтаг никель дээжийг хаягдал NiMH батарейн катодын материалаас химийн ангижруулан тунадасжуулах аргын тусламжтайгаар гарган авч цахилгаан химийн шинж чанарыг судаллаа. Бидний гарган авсан нунтаг дээж нь талдаа төвтэй куб бүтэцтэй, Fm-3m огторгуйн бүлэгт харьялагдах цэвэр никель болох нь рентген дифракцийн хэмжилтийн үр дүнгээр батлагдсан. Харин гарган авсан дээжийн хэт потенциалыг тодорхойлохын тулд циклик-вольтамметрийн хэмжилтээр шугаман алхамт вольтамперметрийн муруйг байгуулахад нунтаг Ni дээжийн хэт потенциалийн утга нь хүчилтөрөгч болон устөрөгч ялгаруулах урвалын үед тус бүр 172 болон 338 мВ гарсан. Энэхүү утгууд нь хаягдал батарейнаас гарган авсан нунтаг Ni нь өндөр өртөг бүхий уламжлалт катализаторуудтай (RuO2) өрсөлөхүйц үр дүн үзүүлж байгааг харуулж байна. In this study, we examined the electrochemical applications of powder nickel synthesized from the cathode material of spent NiMH batteries. X-ray diffraction measurements indicated that our synthesized powder sample exhibited phase purity and possessed a cubic structure with a space group of Fm-3m. Powder nickel samples attached to the surface of a glassy carbon electrode (GCE) are used as an electrochemical catalyst and showed overpotential values of 172 mV and 338 mV for HER and OER respectively. The overpotentials obtained for Ni microparticles were relatively closer to RuO2 conventional noble metal catalysts for electrochemical water splitting technologies. Therefore, we assume that further compositional, and morphological modification for powder nickel recovered from spent NiMH batteries can result in increased electrochemical activity toward water-splitting reactions.