Фраунгоферын дифракцын симуляци ба туршилтын үр дүнгийн харьцуулалт: Comparison of results from the Fraunhofer diffraction simulation and corresponding experiment - Jigmeddorj, Vanchinkhuu; Жамсранжав, Эрдэнэтогтох; Баатар, Дүүрэнбуян (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2024)
Бид энэ ажилд симуляциар (конволюцын теоремыг ашиглан) гарган авсан Фраунгоферын дифракцын зургийг бодит туршлагаар гарган авсан үр дүнтэй харьцуулав. Үүний зэрэгцээ симуляциар болон туршлагаар гарган авсан дифракцын зургуудаас объектын дүрсийг сэргээн гарган авч эх объектын дүрс, хэмжээтэй харьцуулж дүгнэлт гаргав. Дүрсийн харьцуулалтыг ерөнхий төрхөөр нь болон нэг шугамын дагуух эрчмийн түгэлтийг байгуулах замаар нарийвчилсан харьцуулалтаар гүйцэтгэв. Эдгээр үр дүн бидний боловсруулсан дифракцын зургийг байгуулах, дифракцын зургаас эх объектын дүрсийг сэргээх процедур бодит үр дүнд хүргэж байгааг харуулж байна. Abstract In this work, we consider results of comparison of the Fraunhofer diffraction simulation with convolution theorem and the corresponding experimental verification. As well, we reconstructed the original object form giving the diffraction patterns from their diffraction pattern images for simulation and experiment and their form and size are compared. The comparison was done for the general form and the size of object. In the detailed size comparison, we consider the intensity distribution along a horizontal line on the diffraction image. The results we have obtained from the comparison shows that the procedure we have proposed for diffraction simulation and the image reconstruction yet, leads to acceptable and reliable results.