Мөнгөний Нано Партиклыг Ашиглан Охратоксин А-г Раман Спектрометрээр Бүртгэх - Г, Эрдэнэ-Очир; Жү Санг-Ү, (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэхүү ажлаар бид мөнгөний нано партикл (AgNPs)-г ашиглан Охратоксин А (ОТА)- г Раман спектрометрээр бүртгэх шинэ аргыг танилцуулж байна. Энэхүү арга нь ОТАн аптамерийн нь бүтцийн өөрлөлт дээр үндэслэгдэнэ. ОТА-н аптамер нь метал нано партиклын гадаргуу дээр амархан наалдах чадвартай байдаг. Гэвч ОТА-г түүний аптамертай хольсноор аптамер G-квадраплекс бүтэцтэй болох ба ингэснээр нано партиклын гадаргууд наалдах чадвараа алддаг. Энэ үед аптамерт холбоотой байсан Cy5 репортер молекулын Раман сигналын эрчим багасна.