Монгол орны зарим нутаг дахь агаар мандлын оптик зузааны хоногийн болон жилийн явц - Т. , Нарангарав; Г. , Батсүх (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэ ажлаар Угтаал болон Сайншанд хийсэн нарны шулуун цацрагийн хэмжилтийн материалыг ашиглан нарны өндрийн нэг завсар (200-250)-т шилжүүлсэн агаар мандлын ерөнхий оптик зузааны утгаар түүний хоногийн болон жилийн явцыг спектрийн фотосинтезийн идэвхит цацраг (ФИЦ, 380нм 710нм), биологийн идэвхит цацраг (БИЦ, 510нм) болон инфра улаан цацраг (ИУЦ, 710нм)-ийн мужид тодорхойлж, улмаар Улаанбаатар орчмын агаар мандлын ерөнхий оптик зузааныг тодорхойлсон дүнтэй харьцуулан жишив.