Улаанбаатар хотын автозамын дагуух тоосонцорын бөөмийн хэмжээ, түүний тархалтын судалгаа - Г., Оюунгэрэл; Г., Батдэмбэрэл; Ш., Чадраабал; П., Мөнхбаатар; П., Алтанцог (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Улаанбаатар хотын автозамын дагуух бөөмсийн дундаж диаметр (1.1 3)-ээс (2.53) мкм, бөөмийн хувийн гадаргуугийн талбай (Sv) 2.38ч5.43[м2/cм3], бөөмийн хэмжээсийн тархалтын муж 74нмч4.0мкм гэж тус тодорхойлов. Бөөмүүд 790нмч3.8мкм мужид 0.02-оос 8.15 (q3lg) хүртэл нягттайгаар гаусс тэгш хэмтэйгээр түгсэн байна. Хэмжилтийн явцад 74 нм-ээс бага хэмжээтэй бөөм бүртэгдээгүй. Дээжүүдийн хувьд бөөмүүд 74ч100 нм мужид эзэлхүүний 0.02%-ийг хэт нарийн бөөм буюу нанобөөм, 100нмч2.4мкм мужид дунджаар эзэлхүүний 83.73%-ийг нарийн ширхэгтэй бөөм (PM2.5), 2.4ч4.0мкм мужид эзэлхүүний 16.25%-ийг том хэмжээт бөөм (PM10) тус тус эзэлж байв. Автомашины дагуух тоосонцорын дээжүүдэд PM2.5 бөөмүүдийн агууламж өндөр хувьтай байна