Агаарын PM2.5 тоосонцрын морфологи, химийн найрлагын судалгааны зарим үр дүнгээс - Л, Энхцэцэг; Н, Төвжаргал; П, Зузаан; Д, Шагжжамба; Ц, Амартайван (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Бид энэ ажлаар Улаанбаатар хотын агаарын PM2.5 тоосонцрын бохирдлын морфологи, химийн найрлагыг SEM-EDX-ийн аргаар судлав. Судалгааг зуны 15, өвлийн 10 өдрийн агаарын тоосонцрын дээжийг авч 5000Х өсгөлттэй электрон микроскопын зургийг ашиглан PM2.5 тоосонцрын морфологийн анализ хийсэн бол тухайн хэлбэр, хэмжээ бүхий тоосонцрын 639 ширхэгт элементийн анализ хийв. Тоосонцрын хэмжээний түгэлтийг тодорхойлсон дүнгээр нийт тоологдсон дүрсийн 80% хувийг 0.5мкм хүртэлх хэмжээтэй тоосонцор эзэлж байгаа дүн гарсан бөгөөд энэ нь агаарын хатуу бодисын бохирдлын хүний эрүүл мэндэд хамгийн хортой фракц юм.