Өндөр температурын хийн реакторын голомтын нейтроник анализд “SERPENT”кодыг ашиглах нь - Т, Жамъянсүрэн; С, Одмаа; Б, Мөнхбат; Н, Норов (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэ ажилд Финландын Техникийн Судалгааны төвийн хөгжүүлсэн Монте Карлоаргыг ашиглан нейтроникийн тооцоолол хийдэг SERPENT2.1.30 кодыг ашиглан 20%-ийн баяжуулалттай ураны исэл (UO2) бүхий TRISO түлштэй, 100 МВт-ийн дулааны чадалтай, 927°С температурт ажиллах төвдөө ойлгогчтой, өндөр температурын хийн реакторын голомтын дизайныг хийж, анхан шатны нейтроник тооцооллыг гүйцэтгэв. Энэхүү тооцоололд цөмийн урвалын өгөгдлийн сан ENDF/B-VI.8-ийг ашиглав. Бид өмнө нь ийм голомтын нейтроник тооцооллыг Японы Атомын Энергийн Агентлагийн хөгжүүлсэн Монте Карло аргаар тооцоолдог MVP/GMVP 2.0 комьпютерийн кодыг ашиглан нейтроник тооцооллуудыг гүйцэтгэж, анализ хийсэн. Энэ ажлаар ижил аргаар тооцоолол хийдэг өөр кодууд ашиглан нейтроник тооцооллыг гүйцэтгэн, гарган авсан үр дүнгүүдийн харьцуулан, ялгааг тайлбарлав.