Ховд хотын төвийн хөрсний цацраг идэвхийг тодорхойлсон дүн - Б, Далхсүрэн; Ц, Амартайван; Ш, Гэрбиш; Н, Норов; С, Мягмарсүрэн; Ц, Цэрэнгомбо (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Байгалийн цацрагийн гол үүсгүүрээс хүн амын авах шаралтыг судлах асуудалд дэлхий нийт ихээхэн анхаарах болжээ. Хүн амын хувьд цацрагийн шаралтын үндсэн эх үүсвэр нь байгалийн болон эмнэлэгт хэрэглэгддэг цацрагийн үүсвэр, цөмийн туршилтаар үүссэн цацраг идэвхт тунадас, цөмийн төхөөрөмжийн ажиллагаанаас гаралтай байдаг.