Монгол оронд аянга үүсэх синоптикийн нөхцөл - М, Цоозол (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Төв Ази дээрх агаар мандлын орчил урсгал нь дулааны улиралд өндрийн хотос үүсэх нөхцлийг бүрдүүлснээр газрын гадарга орчимд их нутаг дэвсгэрийг хамарсан бага даралтын муж тогтоодог. Дулааны улирлын дэвсгэр гадргын халалт, орчил урсгалын дээрх аятай нөхцөл нь манай оронд агаарын мандлын конвекцтэй холбоотой цаг агаарын үзгэдлүүдийг ихээр үүсгэнэ.