Баруун Монголын нүүрсний орд газрын элементийн агуулгыг цөмийн физикийн аргаар судалсан нь - Б, Далхсүрэн; Ж, Ганзориг; Н, Гансүх; Ш, Гэрбиш; П, Зузаан; Н, Норов; Н, Даваажав; С, Мягмарсүрэн; Д, Шагжжамба; Ц, Амартайван (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Нүүос бол эрчим хүчний гол үүсгүүр төдийгүй, эрдэс баялагийн үнэт түүхий эд юм. Нүүрсний геохимийн бүтэц, шинж чанарыг судлах, нүүрс ашиглах технологийг боловсрангуй болгох асуудалд нүүрсний эрдсийн бүтцийг тооцохгүйгээр зөв үр дүнд хүрч чадахгүй юм. Нөгөөтэйгүүр нүүрсийг их хэмжээгээр түлшинд хэрэглэж байгаагаас байгаль орчинг бохирдуулах сөрөг нөлөө ч их байна.