Улаанбаатар орчмын агаар мандлын оптик зузааны судалгааны зарим үр дүн - Т, Нарангарав; Г, Батсүх (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэ ажлаар шилэн шүүлтүүрүүд бүхий актинометрээр Улаанбаатарт 1979-2009 онд хийсэн нарны шулуун цацрагийн хэмжилтээр спектрийн фотосинтезийн идэвхит цацраг (ФИЦ, 380нм≤λ<710нм), биологийн идэвхит цацраг (БИЦ, λ≤510нм) болон инфра улаан цацраг (ИУЦ, λ≥710нм)-ийн муж дахь агаар мандлын оптик зузааныг нарны өндрийн янз бүрийн утганд жилийн улирал бүрт тодорхойлон тэдгээрийн дундаж утгыг үнэлэв. Тухайн нутаг дахь агаар мандлын оптик зузааны жилийн турш дахь өөрчлөлтийг спектрийн дээрх муж тус бүрт гарган харуулав.