Их энергитэй цөм-цөмийн харилцан үйлчлэлийн судалгааны дүн - Б, Отгоолой; Ш, Тэрбиш; И, Чадраабал (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Релятив энергтэй цөм-цөмийн харилцан үйлчлэлийн үед маш богино дундаж гүйлтийн урттай, харилцан үйлчлэлийн их оноотой гаж бөөм (аномалон) үүсч болох тухай асуудал сүүлийн үед физикчдийн анхаарлыг ихээр татаж байна. Тухайн асуудлаар олон туршлагын болоод онолын судалгаанууд хийгдсэн боловч нэгэн утгатай дүгнэлтэд хүрч чадаагүй байна.