Лазерийн динамик сарнилын аргаар зарим усан дахь нанобөөмийн хэмжээ ба тэдгээрийн тархалтыг судалсан нь - Г, Оюунгэрэл; Г, Батдэмбэрэл (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Фотоны хөндлөн корреляцийн спектроскоп (PCCS with Nanophox) багаж нь тунгалаг бус суспенз ба эмульсийн доторх нанобөөмүүдээс сарнисан лазерийн гэрлийн эрчмийн флуктуацийг тооцоолдог. Энэхүү флуктуац нь тогтонги хөдөлгөөнд орших Броуны бөөмийн хөдөлгөөний үр дүн юм. Усанд үүсдэг байгалийн нанобөөмс газар сайгүй байдаг. Эдгээр бөөмсийн хэмжээ 1-100нм бөгөөд маш хөдөлгөөнтэй, хамгийн идэвхи сайтай. Нанобөөмс байгаль хамгаалалийн системийн цөм бөгөөд хортой металлын концентрацыг багасгах, биохимийн урвал явагдахад металлыг дэмжих хосолсон үүрэгтэй байдаг. Ундны ус хэдэн сая тооны бөөмсийг агуулдаг. Том бөөмөөс гадна 1-100нм хэмжээтэй нанобөөмс агуулагдсан байдаг