Сансрын орчинд ажиллах хагас дамжуулагч материалын энерги шингээлтийг GEANT4 программ ашиглан тодорхойлох арга - Х, Лусванбат; Т, Ариунболд; М, Ананд; У, Төгөлдөр; Т, Төртогтох; Т, Бэгзсүрэн; Д, Улам-Оргих; Д, Эрдэнэбаатар (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Жил бүр сансарт гарч буй техникүүдийн даалгавар илүү олон үйлдэлтэй болж байгаа тул тухайн даалгаврыг гүйцэтгэхэд хэрэглэгдэх энерги/чадал/ даган өсөж байна. Сансарт ажиллах хагас дамжуулагч төхөөрөмжүүдийн чадал нэмэгдсэнээр түүний сансрын цацрагийн нөлөөгөөр эвдрэх магадлал даган ихэснэ. Иймд юуны түрүүнд өндөр энергитэй бөөм ба хагас дамжуулагчийн харилцан үйлчлэлийг судлах шаардлагатай болсон. Их энергитэй бөөм бодисын харилцан үйлчлэлийн судалгааг туршлагаар хийх боломж бага тул GEANT-4 Монте Карло арга дээр суурилан Хагас дамжуулагч материалын сансрын өндөр эрчимтэй протоны энергийг шингээх магадлалыг 1000 мкм зузаантай цэвэр цахиур дээр 100 МеВ болон 200 МеВ энергитэй протоны урсгал шингэх магадлалыг тооцоолж өмнө судалгаатай харьцуулан судалсан.