Туул голын эрэг орчмын лаг, хөрсний дээжид цөмийн аналитик аргаар хийсэн элементийн шинжилгээний дүнгээс - Ү., Баянжаргал; М.В., Густова; С.П., Каплина; Ц., Амартайван; Д., Болортуяа; П., П.Зузаан (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2023)
Туул голын дагуу 9 цэгээс үе шаттайгаар өнгөн хөрсний болон голын эрэг орчимд хуримтлагдсан лагийн дээжийг авч, цөмийн аналитик арга болох рентген флуоресценц, идэвхжлийн шинжилгээний болон гамма спектрометрийн аргаар хийсэн судалгааны дүнг авч үзэв. Хөрс, лагийн дээжид хөрс бүрдүүлэгч үндсэн макро элемент болох Si, K, Ca, Ti, Fe, Mg, Mn, хортой хүнд металл- Pb, Cd, Hg, As, Co, био-идэвхит хүнд металл -Сu, Zn, Cr, V, Ni, Sr, Sn, Mo, Se зэрэг элементүүдүүдийн агуулгыг тодорхойлж, Монгол улсын үндэсний стандарт MNS: 585050:2008–тай харьцуулан үзүүлэв. Мөн байгалийн цацраг идэвхт уран-238, тори-232, кали-40 болон үүсмэл цацраг идэвхт цези-137 изотопуудын идэвхжилийг тодорхойлов.