Б.Төгөлдөр Тензор хэмжигдэхүүний гурван хэмжээст огторгуй дахь дундаж утгыг тооцоолох нь: Тензор хэмжигдэхүүний дундаж утга тооцоолох нь - Бэгзжав, Төгөлдөр (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2025)
Тензор хэмжигдэхүүнийг гурван хэмжээст огторгуйд дундажлах бодлого оптикийн спектроскопийн онолд нэлээд тааралддаг. Ялангуяа огторгуйн өнцгөөр жигд түгэж байрласан молекулуудаас тогтох хийн (зарим тохиолдолд шингэн) төлөвт буй бодисоос сарних гэрлийн эрчмийг тооцоолоход чухал ач холбогдолтой байдаг. Уг бодлогын бодолтыг хэд хэдэн аргаар үзүүлж, математикийн хувьд дэлгэрэнгүй тайлбарлахыг хичээлээ. Харин томъёоны гаргалгаа хийхийг, математикийн теорем батлахыг зорилгоо болгосонгүй үүний оронд тэдгээрийг үзэж болох эх сурвалжийг эшлэлээ. Түүнчлэн Раманы сарнилын цацаргалтын эрчмийг бодоход хэрхэн ашиглагдаж байгааг жишээ болгон үзүүллээ. Энэхүү тойм өгүүлэл нь оптикийн спектроскопийн чиглэлээр мэргэшиж байгаа судлаач оюутнуудад зориулагдав.