Эмнэлэгийн 118Te/118Sb генераторыг үйлдвэрлэх цөмийн natSn(α,x)118Te урвалын огтлолын хэмжилтийн дүнгээс - Б, Лхагвасүрэн; Ц, Золбадрал; М, Айкава; С, Одмаа; Г, Дамдинсүрэн (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2024)
Хураангуй Бид энэхүү судалгааны ажлаар 118Te/118Sb генераторын эх изотоп болох 118Tе-ийг natSn(α,x)118Te гарган авах цөмийн урвалын огтлолыг хэмжлээ. Урвалын огтлолыг тодорхойлох туршилтад цэнэгт бөөмөөр идэвхжүүлэх арга хэрэглэн γ-спектрометрыг хэмжилтэд ашиглав. 118Tе-ийн физик гаралтыг туршилтаас тодорхойлсон урвалын огтлолоос үнэлсэн. Энэхүү ажлаар 40 Мэв хүртэл хурдассан альфа бөөмөөр явагдах natSn(α,x)118Te урвалын огтлолыг хэмжсэн үр дүн нь бусад судлаачдын үр дүнтэй нийцтэй байв. Түүнчлэн 40-50 МэВ энергийн мужид natSn(α,x)118Te урвалын огтлолыг шинэ утгуудыг хэмжиж тодорхойлов. Abstract The production cross sections of 118Tе which is a parent isotope of 118Te/118Sb generator via natSn(α,x)118Te reaction were measured up to 50 MeV. The stacked-foil activation technique and -ray spectrometry were used for the measurement. Based on measured cross section of natSn(α,x)118Te reaction, the physical yield of 118Tе was estimated. Present results are consistent with previous experimental data up to 40 MeV. We measured new experimental data of production cross section of natSn(α,x)118Te reaction within 40-50 MeV energy region.