Цэвэр Ge-Детектор Бүхий Гамма-Спектрометрийн Гол Үзүүлэлтүүдийн Судалгаа: The Study of Main Parameters of the Gamma-Spectrometer with High Purity Germanium (HPGe) Detector - Tumen-Ulzii, Munkh-Erdene; Н, Батцоож; Ч, Сайханбаяр; Ж, Батмягмар; Б, Өсөхбаяр; Д, Баатархүү; М, Одсүрэн; Г, Хүүхэнхүү (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2024)
Цэвэр германий (HPGe) детектор бүхий гамма спектрометрийн энергийн тохируулга (energy calibration) болон ашигламж (efficiency)-ийг 60Co, 137Cs, 152Eu гамма үүсгүүрүүдийг ашиглан гүйцэтгэв. Мөн энергийн ялгамж (resolution)-ийг 60Со-ийн 1332.49 кэВ ба 137Cs-ийн 661.66 кэВ энергитэй гамма шугамуудын хувьд тодорхойлов. Хэмжилтээр тодорхойлсон үр дүнгүүд уг спектрометрийг үйлдвэрлэсэн компанийн өгсөн үзүүлэлтүүдтэй тохирч байгаа бөгөөд дэлхийн лабораториудын орчин үеийн нарийвчилсан судалгаа шинжилгээнд ашиглагддаг төстэй төхөөрөмжийн өгөгдлүүдийн түвшинд байна.