(Ca_xSr_1−x)Si_5N_8:Eu_2+ нунтаг материал гарган авах болон түүний гэрлийн цацаргалтын судалгаа - С, Баасанжав; Цогхүү; Н, Төвжаргал; Ж, Даваасамбуу; О, Төгс (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэ ажлаар улаан гэрэл цацруулагч (CaxSr1−x)Si5N8:Eu2+ нунтаг материалыг тодорхой молийн харьцаа бүхий Si3N4, Sr3N2, Ca3N2 нитридүүд болон EuB6 дээж ашигла хатуу төлөвийн урвалын аргаар Са болон Sr-ийн янз бүрийн концентрацтай гарган авав. Рентген дифракцын хэмжилтийн үр дүнгээс үзэхэд x = 1; 0:9; 0:8; 0:7; 0:59; 0:5; 0:4 тохиолдлуудад цэвэршил өндөртэй дээжүүд амжилттай гаргаж авсан болох нь харагдаж байна. (CaxSr1−x)Si5N8:Eu2+ дээж нь улаан гэрлийн цацаргалт хийх бөгөөд x-ийн хэмжээнээс хамааран улаан гэрлийн долгионы урт 580 нм-ээс 620 нм хооронд өөрчлөгдөж улаан шилжилт хийж байгааг үзүүлэв. PACS numbers: 42.72.-g, 85.60.Jb, 42.25.Bs