Титаны оксикарбид (TiC0.54O0.08)-ын эрэмбэлэгдсэн бүтэц - М.Ю, Ташметов; Д, Сангаа; Ш, Чадраабал; Г, Батдэмбэрэл (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Хүчилтөрөгч карбидтай хамтдаа Ме(С, О) маягийн хатуу уусмалуудыг үүсгэдэг. Хүчилтөрөгч нь карбидын шилжилтийн гемператур Тс -д нөлөө үзүүлдэг үндсэн хольцуудын нэг юм. Ялангуяа 4-р бүлгийн шилжилтийн нэгдлүүдээс хүчилтөрөгчийг зайлуулах нь бэрхшээлтэй байдаг. Карбидын кристалл бүтцэнд "шигдэц" маягийн атомууд эрэмбэлэгдэж байх үед хольцын нөлөөг тооцох нь бараг судлагдаагүй ажил юм. Иймд эрэмбэлэлт нь хатуу уусмалын фазуудад нилээд ерөнхий үзэгдэл болох нь илэрхий бөгөөд цаашдаа физик шинж чанаруудад түүний үзүүлэх нөлөөг судлах хэрэгтэй юм.