Электроны хурдасгуураар цацрагт цөм гаргах боломжийн тухай - Ш, Гэрбиш; Н, Балжинням; Г, Ганболд; О, Отгонсүрэн (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
21-р зууны эхэнд 2500 орчим цацраг идэвхт цөм мэдэгдэж байсны 200 орчим нь шинжлэх ухаан техникийн болон анагаах ухааны олон салбарт хэрэглэгдэж байна. Эдгээрийн ихэнх нь зохиомлоор тухайлбал эгэл бөөмс (цэнэгт бөөмс, гамма цацраг, нейтрон) бодистой харилцан үйлчлэхэд цэнэгт бөөмсийн хурдасгуур, нейтроны үүсгүүрт явагдах цөмийн урвалын үр дүнд үүснэ.