Агаарын тунадас дахь элементийн агуулгыг тодорхойлсон дүн - Ш, Гэрбиш; Б, Далхсүрэн; Д, Чадраабал; Н, Гансүх (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Хүрээлэн байгаа орчинд хүний үйл ажиллагаанаас болж сөрөг үр дагавар үүссэн нь орчныг хамгаалах хэрэгт шинжлэх ухааны үндэслэлтэй шийдвэрлэвэл зохих асуудал давшигдэн гарч байна. Хот байгуулалт, эрчим хүч, үйлдвэр, зам, тээврийн маш эрчимтэй хөгжлөөс үндслэн энэ зууны II хагасаас эхлэн агаар мандал ихээр бохирдоэ байна. Хот суурин газрын агаар нь түлшний шаталт, авто машины утаа тортог, хөрс ургамлын эвдрэл, барилга байгууламжийн шороо тоосноос болж бохирдож байна.