A Comparative study of crystal structure of dinosaur and resent bones - G, Batdemberel; D, Chultem; Sh, Gerbish; H, Fuess; D, Sangaa; D.M, Toebbens (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Нейтрон дифракцын аргаар археологийн олдвординозаврын ясны болон одоогийн зарим амьтны ясны кристалл бүтцийг харьцуулан судалжээ. Эдгээр дээжүүдэд үндсэн бүрдүүлэгч хэсэг нь Р63/m огторгуйн групп бүхий гидро-апатит кристалл (Са5(РO4)3OН) байгааг тодорхойлсон ба кристаллын торын параметрүүд дулааны боловсруулалтын процессоос ихээхэн хамаардгийг тогтоожээ. Кальцын ислийн химийн стехиометрийн томъёо нь хонины ясны хувьд СаО, динозаврын яс, тахианы өндөгний хальсны хувьд харгалзан Са3.2O2; Са3.09О2 байгаа нь тогтоогджээ.