ШУГАМАН БУС ИЛТЭС ДОТОРХИ ГЭРЛИЙН ДОЛГИОНЫ ОРОН, АНАЛИТИК ШИНЖИЛГЭЭНЭЭС - Г, Очирбат; О, Нямсүрэн (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Керр илтэс дотор гэрлийн ТМ ба ТЕ долгио тодорхойлох МаксвеллиС тэгшитгэлийн формаль шийд бий[1] .Уг шийдийг ашиглан илтсээс гэра; сарних үзэгдлийн тооцоо хийхдээ суурь орчны илтэстэй хиллэсз хавтгай дээр оронгийн хэвтээ байгулагчуудын утгыг анхны нөхцөл болгон өгдөг байсаан.Хавтгай байгуулагчийн утгууд хоёр орчны зааг дээр тасралтгүй байх нөхцөлийг ашиглам илтсийн суурьтай хиллэсэн хавтга дээрх оронгийн утгыг тодорхойлсны үндсэн дээр формаль шийдийн бүх параметрийн утгыг тооцож тогтоодог. Параметр нь тодорхой болчихсон аналитик шийдээр тооцоо үйлдэж илтэс доторхи оронгийн зураглалб үйлдсэний эцэст илтсийн шугаман давхарга орчинтой хиллэсэн хавтай дээрх оронгийн утгуудыг ашиглан тасралтгүйн нөхцөлөөс илтэс дээр туссан ба ойсон гэрлийн долгиог тус бүр тодорхойлдог. Тоон тооцсэё ямарч нарийвчлалтай үйлдэж болох боловч аналитик шинжилгээг тэр бүр орлож чаддаггүй